WILDPLAKKEN

WILDPLAKKEN

Blog

Op deze pagina's vind je nieuws over fotograaf Bert Danckaert. Hier worden zijn fotografieteksten, o.m. geschreven voor <H>ART (www.kunsthart.org) gepubliceerd.
Daarnaast word je geïnformeerd over tentoonstellingen, publicaties en fenomenale randverschijnselen uit de wondere wereld van de fotografie.

Lees hier de teksten verschenen in De Tijd tussen 1999 en 2005

Lees hier de teksten verschenen in <H>ART tussen 2006 en 2010

Serge Gainsbourg

TentoonstellingenGeplaatst door Bert Danckaert vr, juli 30, 2010 14:12:23

Serge Gainsbourg

Galerie Fifty One Fine Art Photography te Antwerpen bestaat ondertussen al 10 jaar en viert dat deze zomer met een expo over Serge Gainsbourg. Gainsbourg, geboren als Lucien Ginsburg was een Frans zanger, dichter, componist, acteur en regisseur. Bovenal was hij een cultfiguur die graag provoceerde. Gainsbourg overleed in 1991 op 62-jarige leeftijd aan het hartaanval. Veel te jong maar hij had dan ook stevig geleefd. Gainsbourg staat voor Gitanes en Pernod, het Parijse nachtleven en ook de woelige jaren 60 waarvan Gainsbourg duidelijk een product was. Het bekendste wapenfeit van de Franse zanger is wellicht ‘Je t’aime moi non plus’ (1969) dat hij opnam met Jane Birkin (met wie hij ook een tijd getrouwd was). Wie kent niet de ondubbelzinnige tekst “Je vais et je viens, entre tes reins” uit deze shockerende slow? Echt goed zingen kon Gainsbourg niet en moeders mooiste was hij evenmin, maar zijn charismatisch imago maakte van hem één van de meest spraakmakende figuren uit de naoorlogse Franse geschiedenis.
Op de expo in Fifty One Fine Art Photography hangt een uiteenlopende greep cultfoto’s van Gainsbourg. Studiofoto’s worden afgewisseld met reportagebeelden of fotoshootings voor de magazines uit de jaren 70 en 80. Vaak duikt Gainsbourgs vrouw Jane Birkin op. Ook is er een foto met ‘drinkezuster’ Marianne Faithful. Er zijn foto’s van bekende fotografen zoals William Klein of Helmut Newton, er is werk van minder bekende fotografen en ook een foto van de Belgische fotograaf Patrick De Spiegelaere uit 1980. Er is werk voor ieders beurs: de goedkoopste foto kost zo’n 300 euro, het duurste werk is meteen ook het kleinste (10,9 x 8,6 cm) en is een originele Polaroid - en dus een uniek stuk - van Helmut Newton waarop Serge en Jane poseren in een fotostudio. Birkins rok wordt omhoog getrokken zodat haar jerretels tevoorschijn komen. Steeds opnieuw is er pittige en onomwonden erotiek. Dit kleine pareltje neemt u mee naar huis voor een slordige 15.000 euro.
Op een andere foto, van Michel Ginies uit 1984, zien we Gainsbourg tijdens een televisie interview een briefje van 500 Franse Francs verbranden bij wijze van protest tegen te hoge belastingen.
Deze luchtige zomertentoonstelling gaat meer over de figuur van Gainsbourg dan over fotografie. Echt sterk werk is er amper terug te vinden. Maar wie zijn geheugen nog eens wil opfrissen en de sfeer van de jaren 60, 70 en 80 wil herbeleven, moet beslist langslopen in de galerie.

Bert DANCKAERT

‘Gainsbourg’ tot 31 juli in Fifty One Fine Art Photography, Zirkstraat 20, Antwerpen. Open van dinsdag tot zaterdag van 13u tot 18u.Michel Ginies: Serge Gainsbourg brulant un billet, 1984

  • Reacties(0)//blog.potaarde.be/#post53