WILDPLAKKEN

WILDPLAKKEN

Blog

Op deze pagina's vind je nieuws over fotograaf Bert Danckaert. Hier worden zijn fotografieteksten, o.m. geschreven voor <H>ART (www.kunsthart.org) gepubliceerd.
Daarnaast word je geïnformeerd over tentoonstellingen, publicaties en fenomenale randverschijnselen uit de wondere wereld van de fotografie.

Lees hier de teksten verschenen in De Tijd tussen 1999 en 2005

Lees hier de teksten verschenen in <H>ART tussen 2006 en 2010

John Humble

FototekstenGeplaatst door Bert Danckaert zo, oktober 10, 2010 21:19:06

John Humble

Wie na de expo ‘American Documents’ (afgelopen zomer in Fotomuseum Antwerpen) nog niet genoeg heeft van Amerikaanse fotografie kan voor een bescheiden extensie terecht in Galerie Stieglitz 19. John Humble (1944) fotografeerde de afgelopen drie decennia de stad Los Angeles. Het LA J. Paul Getty Museum publiceerde van dit werk het boek ‘A Place in the Sun’ en een selectie van deze foto’s is nu te zien in de Antwerpse galerie.
Het werk van Humble past in de lange traditie van fotografen die het stedelijke landschap als onderwerp nemen. Met de nodige afstandelijkheid en technische perfectie maakt Humble frontale opnamen van alledaagse stadsrandarchitectuur, al dan niet bevolkt door toevallige passanten. Zijn werk doet denken aan de foto’s van Walker Evans en nog meer aan het kleurwerk van Stephen Shore. Humble is filosoof van opleiding en begon te fotograferen op zijn drieëntwintigste, tijdens zijn legerdienst in Vietnam. Hij wilde simpelweg zijn ervaringen documenteren voor het thuisfront, zonder artistieke ambities. Aanvankelijk werkte hij met een Leica en in zwart-wit. Halfweg de jaren zeventig schakelde hij over naar grootformaat technische camera en kleurfilm. Het trage werken met de grote camera levert statische beelden op, langzaam gecomponeerd met urbane elementen. Humble benadert de hedendaagse grootstad vanuit de complexiteit van het gegeven. Hij heeft daarbij geen boodschap en wil ons evenmin waarschuwen dat het allemaal de foute kant op gaat. Zijn beelden vertrekken vanuit een esthetisch genoegen en een zuiver documentaire ingesteldheid. Humble toont wat er zich voltrekt, hoe de stad ongecontroleerd uitbreidt, soms licht ironisch maar steeds nuchter en beschouwend. We zien façades van commerciële gebouwen, lichtreclames en strepen op het wegdek. Wat Humble ons toont is een opeenstapeling van de resultaten van wat we ‘samenleven’ noemen, wat zich uit in een absurd spel van elementen in de publieke ruimte.

Bert DANCKAERT

‘LA Landscape’ van John Humble tot 10 oktober in Galerie Stieglitz 19, Arthur Goemaerelei 19, 2018 Antwerpen. Open op vrijdag van 16 tot 18u en op zaterdag en zondag van 14 tot 18u.


  • Reacties(0)//blog.potaarde.be/#post55