WILDPLAKKEN

WILDPLAKKEN

Blog

Op deze pagina's vind je nieuws over fotograaf Bert Danckaert. Hier worden zijn fotografieteksten, o.m. geschreven voor <H>ART (www.kunsthart.org) gepubliceerd.
Daarnaast word je geïnformeerd over tentoonstellingen, publicaties en fenomenale randverschijnselen uit de wondere wereld van de fotografie.

Lees hier de teksten verschenen in De Tijd tussen 1999 en 2005

Lees hier de teksten verschenen in <H>ART tussen 2006 en 2010

Annie Kevans

FototekstenGeplaatst door Bert Danckaert wo, februari 26, 2014 17:15:28

Op 12 januari opende een tweede ruimte van 51 Fine Art Photography, om de hoek van de bekende galerie die al bijna vijftien jaar internationale kwaliteitsfotografie naar Antwerpen brengt. In de voormalige ruimte van PocketRoom (en daarvoor galerie Koraalberg) heeft 51 nu een dependance om haar werking uit te breiden. Galeriehouder Roger Szmulewicz speelde al een tijdje met het idee om werk te tonen dat zich aan de rand of buiten de grenzen van de fotografie begeeft. Zo was er twee jaar geleden de geslaagde confrontatie te zien tussen de foto’s van Yamamoto Masao en de tekeningen van Arpaïs Du Bois. Ook konden we in de galerie kennismaken met schilderwerk van de onlangs overleden Saul Leiter.

Voor de openingsexpo van Fifty One Too werd gekozen voor de Britse schilder Annie Kevans die er portretten van beroemdheden toont op bescheiden formaat. De werken zien er schraal, zelfs wat stuntelig uit en doen op het eerste gezicht denken aan het bekende, weerbarstige werk van Elizabeth Peyton. Wie de onderschriften leest, ziet echter dat de afgebeelde personen figuren uit de wereldgeschiedenis zijn. Er hangen kinderportretten van wereldleiders als George Bush of Benito Mussolini. Andere personages uit ons collectieve bewustzijn worden vertegenwoordigd door bv. Romy Schneider, Ludwig van Beethoven, Prinses Diana of Camila Parker Bowles. De werken zijn tegelijk narratief én conceptueel en zijn imaginaire afgeleiden van iconische figuren. Het historische gewicht van de afgebeelde personages staat in schril contrast met de schijnbare onschuld van deze vederlichte ‘huisvlijt’ schilderijtjes: precies die tegenstelling maakt deze expo intrigerend.


Bert DANCKAERT

‘All about Eve’ van Annie Kevans tot 1 maart 2014 in Fifty One Too, Hofstraat 2, Antwerpen. Open do-za van 13-18 u. en op afspraak. www.gallery51.com  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.