WILDPLAKKEN

WILDPLAKKEN

Blog

Op deze pagina's vind je nieuws over fotograaf Bert Danckaert. Hier worden zijn fotografieteksten, o.m. geschreven voor <H>ART (www.kunsthart.org) gepubliceerd.
Daarnaast word je geïnformeerd over tentoonstellingen, publicaties en fenomenale randverschijnselen uit de wondere wereld van de fotografie.

Lees hier de teksten verschenen in De Tijd tussen 1999 en 2005

Lees hier de teksten verschenen in <H>ART tussen 2006 en 2010

Chinese Spring

FototekstenGeplaatst door Bert Danckaert wo, februari 26, 2014 17:19:48

Chinese Spring #2

De Antwerpse fotogalerie Stieglitz19 brengt al sinds haar ontstaan in 2008 Chinese fotografie naar België. Voor de tweede keer wordt een groepsexpo onder de titel ‘Chinese Spring’ georganiseerd met werk van actuele toonaangevende Chinese fotografen. Lin Zhipeng en Ren Hang zijn omstreden figuren in eigen land. Hun werk is provocatief met expliciete verwijzingen naar (homo)seksualiteit, lust, decadentie en een algemeen gevoel van verdwaaldheid met een megacity als Beijing op de achtergrond. Beide fotografen waren onlangs nog te zien in Ai Weiwei’s tentoonstelling ‘Fuck Off’ in het Groninger Museum. Lin Zhipeng en Ren Han verspreiden hun werk via blogs die steeds van adres moeten veranderen, verwikkeld in het kat en hond spel met de censuur van de Chinese overheid. Op de expo zijn ook twee zwartwitprints te zien van Zhe Chen. In haar autobiografisch werk zijn we getuige van zelfmutilatie en psychologisch verval.

Van een heel andere orde zijn de foto’s van Chi Peng en Liu Xiaofang. Waar Lin Zhipeng, Ren Hang en Zhe Chen een energieke snapshotstrategie hanteren waarbij ze beelden zuigen uit de werkelijkheid, is het werk van Chi Peng en Liu Xiaofang veeleer langzaam (digitaal) gecomponeerd. Chi Peng maakt ingewikkelde Photoshop collages waarbij traditionele figuren in een actuele context geplaatst worden. Hij is professor fotografie aan de befaamde academie van Beijing (CAFA) en internationaal één van de meest gevraagde Chinese fotokunstenaars. Liu Xiaofang maakt dan weer verstilde beelden waarbij de figuur van een meisje telkens opduikt in een droomwereld met wolken en zeeën. Haar ronde beelden krijgen een ambigue betekenis binnen de context van de Chinese éénkindpolitiek waarbij jongens vaak meer gewenst zijn dan meisjes.

De expo wordt nog aangevuld met houtsneden van Nini Sum en Cai Yuanhe maar het zwaartepunt van deze expo ligt duidelijk bij (controversiële) fotografie die kritiek op de Chinese samenleving en existentiële spanningen niet uit de weg gaat.

Bert DANCKAERT

‘Chinese Spring #2’ tot 1 maart in Stieglitz19, Klapdorp 2, 2000 Antwerpen. Open van woensdag tot zaterdag van 14u tot 18u (op vrijdag van 15u tot 18u).

www.stieglitz19.be

Ren Hang, ‘Kiss’, 2012, inkjet print, 100 cm x 67 cm  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.